Schuifpuien glas

Welk soort glas gebruik ik voor mijn schuifpui?

HR++ glas

De werking van isolatie glas of HR glas

Omdat een schuifpui voor het grootste deel uit glas bestaat is het belangrijk dat u goed nadenkt over welk soort glas u kiest. Elk soort glas heeft zijn eigen isolatiewaarde. Vaak wordt gekozen voor HR glas.  HR++ glas (HR staat voor “hoog rendement”) isoleert het beste, maar is ook duurder in aanschaf. Dit verdient u uiteindelijk terug dmv lagere energiekosten.

Gewoon dubbel glas is ook een optie maar isoleert beduidend minder dan HR+ glas. Vroeger bestond er ook HR-glas, zonder plus, maar dat is niet meer verkrijgbaar). Het antwoord op de vraag welk soort glas u het beste kunt gebruiken voor uw schuifpui is simpel te beantwoorden. Vraag bij een vakman een offerte aan voor HR++ glas met een spouw van 15 mm. Dit is iets duurder dan standaard dubbelglas, maar dit verschil verdient u wel binnen ruim een jaar terug.

De prijs van HR++ of isolatie glas

De prijs van isolatieglas hangt met name af van de hoeveelheid vierkante meters die u nodig heeft en uiteraard het soort hoog rendement glas. Hierin onderscheiden we vijf types:  1. Standaard dubbelglas
  2. HR glas
  3. HR+ glas
  4. HR++ glas
  5. HR+++ glas

Iedere glassoort heeft zijn eigen isolerende werking, des te meer plusjes, des te beter isolatie. Onderstaande tabel geeft een overzicht van het soort glas , de gemiddelde prijs per vierkante meter (inclusief btw en montage) en de jaarlijkse besparing voor een gemiddeld huishouden.

Soort glasPrijs per vierkante meterGemiddelde besparing per jaar
Standaard dubbelglas€ 100€ 105
HR glas€ 110€ 170
HR+ glas€ 120€ 230
HR++ glas€ 130€ 260
HR+++ glas€ 150€ 290

 

Glas en isolatie

De isolatiewaarde van glas wordt in Nederland aangegeven met de U-waarde, ook warmtedoorgangscoëfficiënt genoemd. In België wordt dit K-waarde genoemd. De U-waarde geeft aan hoeveelheid warmte er door het glas kan ontsnappen bij een temperatuurverschil van 1 Kelvin (= 273C). Hoe lager de U-waarde, hoe beter de isolatie. Daarnaast is het zo dat de U-waarde afhankelijk is van de soort coating welke op het glas gebruikt wordt en de gasvulling. HR glas met een gasvulling van Argon of Krypton isoleren beter dan dubbel glas gevuld met gewoon lucht. Ook de breedte van de spouw is van invloed.

HR-glas en isolatiewaarde

Soorten HR glasDe isolatie of U waarde
Standaard glas (dubbel)2,5 à 2,7
HR1,5 à 2,0
HR+1,2 à 1,7
HR++1,0 à 1,2
HR+++0,5 à 0,9
HR-glas en isolatiewaarde: Een overzicht van de verschillende soorten isolatie glas met de bijbehorende isolatiewaarde of u waarde. Hoe lager de waarde, des te beter de isolatie.

Veelgestelde vragen over isolatie glas bij een schuifpui

Condensvorming op het glas

Ik heb een schuifpui met dubbele beglazing. Nu het s’ nachts wat kouder wordt zijn de ramen s ‘ochtends aan de buitenkant bedekt met condens. Is dit normaal, of zit er een constructiefout in deze dubbele ramen? HR++glas isoleert erg goed, en hierdoor is de temperatuur van de buitenruit relatief laag. Om deze reden kan ’s nachts en ’s ochtends condensvorming aan de buitenkant van het glas ontstaan. De condens verdwijnt meestal vanzelf in de loop van de ochtend. Bij sommige woningen kan het condens langer blijven zitten. Dat geldt vooral voor vrijstaande woningen in het buitengebied, voor woningen bij open water en voor woningen met gering dakoverstek.

Hoe weet ik welk soort glas ik heb?

Enige tijd geleden is er in mijn woning HR++ glas geïnstalleerd. Nu vroeg ik mij af, hoe kan ik eigenlijk controleren of het hier daadwerkelijk om HR++ glas gaat?

In de meeste gevallen zit er in de spouw van het glas een metalen randje waarin u af kunt lezen om wat voor glas het gaat. Overigens is dit niet bij elk raam het geval, dus een kwestie van goed zoeken.

Vraag gratis en vrijblijvend meerdere offertes aan!

Stuur mij offertes!