De levensduur van een schuifpui wordt voor een groot deel bepaald door het onderhoud. Een schuifpui heeft niet veel onderhoud nodig, maar een paar keer per jaar schoonmaken en de bewegende onderdelen controleren is zeker aan te bevelen. Op schuifpuien info.nl krijgen wij regelmatig vragen over welk soort onderhoud noodzakelijk is bij een schuifpui. In dit artikel zullen we dit punt voor punt bespreken.

Smeren van de bewegende delen

Een schuifpui bestaat uit een aantal bewegende delen. Afhankelijk van hoe vaak schuifpui gebruikt wordt moeten deze delen een of meerdere keren per jaar gesmeerd worden. Hiervoor gebruik je het beste een zuurvrije olie zonder hars. Controleer alle bewegende delen en met name de delen die langs elkaar heen schuiven. Voordat je gaat smeren is het verstandig om ook alle onderdelen schoon te maken. Als je aan de kust woont dan kan het geen kwaad je schuifpui meerdere keren per jaar na te lopen en door te smeren.

Schoonmaken ontwateringsopeningen

Aan de onderkant van een kozijn of een schuifpui zit in veel gevallen ontwaterings openingen. Deze kunnen verstopt raken door vuil en zullen dus periodiek schoongemaakt moeten worden. Doe je dit niet dan kan dit ten koste gaan van de waterdichtheid van het kozijn of schuifpui. Schoonmaken van de sleuven gaat het beste met een dun stukje ijzerdraad. Vervolgens goed doorspoelen met water.

Ontwatering schuifpui

Voorbeeld van de ontwatering bij een schuifpui (bron: hebo.nl)Onderhoud van de rubbers

Bij oudere schuifpuien kozijnen kan het zijn dat de afsluitingsrubbers (vooral in de hoekjes) losraken. Dit is geen probleem, je kunt dit eenvoudig repareren door de rubbers met een druppeltje secondelijm vast te plakken. Zorg ervoor dat de ondergrond schoon en vetvrij is. Het schoonmaken van de rubbers kan met een milde zeep, uiteraard zonder schuurmiddel. Het is belangrijk altijd goed na te spoelen met water zodat er geen zeepresten achterblijven. Soms komt het voor dat de rubbers een beetje af geven tijdens het schoonmaken. Geen paniek, dit is normaal! Let er wel op dat de rubbers niet week of kleverig worden, want in dat geval gebruikt u niet het juiste schoonmaakmiddel.

Onderhoud van het glas

het glas van de schuifpui heeft op zichzelf weinig onderhoud nodig. Een aantal keren wassen per jaar is uiteraard geen overbodige luxe, maar het zal de levensduur van het glas niet verlengen. Wel is het zo dat als u regelmatig de ramen wast vuil en zand minder snel de kans krijgen om lelijke krassen te maken.

In sommige gevallen, met name bij HR++ glas kunt u bij bepaalde weersomstandigheden last ondervinden van condens op de ramen. Ook dit is geen reden tot paniek, en hoort nu eenmaal bij goed isolerende glassoorten. De condens ontstaat doordat het glas aan de buitenkant afkoelt, maar aan de binnenkant niet doordat hij de verwarming aan heeft staan.

Onderhoud van het beslag

Patina op deurbslag

Patina op deurbslag

Het beslag van de schuifpui is in de meeste gevallen gemaakt van messing, of een legering van koper en zink. Onder invloed van de regen, vocht en vuil kan het glimmende oppervlak van het beslag in korte tijd veranderen in een dof geheel. Dit ziet er misschien minder mooi uit maar schadelijk is het niet. Om het mooie glanzende oppervlak terug te krijgen kunt u een aantal dingen doen. Allereerst poetsen met eventueel speciale middelen die hiervoor beschikbaar zijn, maar een blijvende oplossing is dit niet. Een andere methode is het oppervlak bewerken met een transparante lak. Dit zorgt ervoor dat vocht en vuil geen kans hebben in te werken op het metaal waardoor de mooie glans  blijft. Let er wel op dat krassen en slijtage de laklaag beschadigen waardoor vocht alsnog door kan dringen.

Over beslag van messing kan te zijner tijd een blauw groenige laag ontstaan. Dit wordt ook wel patina genoemd, en veel van onze klanten vinden dit erg mooi. Ook deze patinalaag kan geen kwaad en kunt u indien u dit wilt verwijderen met zeep of een specifieke verwijderaar.

Onderhoud van de roestvrijstalen onderdelen of aluminium

Sommige schuifpuien hebben sierbeslag van roestvrij staal (RVS). de kans bestaat dat er toch roestplekjes ontstaan. Deze kunt u eenvoudig verwijderen met een speciale roest vrij staal reiniger. Aluminium onderdelen en het beslag kunt u het beste schoonmaken met een milde zeep. Dit geldt ook voor de overige onderdelen van de schuifpui waaronder het lakwerk.