Hoe kies je de beste schuifpui?

Hoe kies je de beste schuifpui?

De keuze voor de beste schuifpui is niet altijd even makkelijk. Er zijn veel soorten (merken) maten en technieken beschikbaar, en wat voor het ene huis de beste keuze is, is voor een ander juist niet geschikt. In onderstaand artikel zullen we u op weg helpen met tips en informatie zodat u eenvoudiger kunt kiezen voor de beste schuifpui in uw situatie.

Heffen, kiepen of beide?

Grof gezegd zijn er 2 soorten schuifpuien, de hefschuifpui en de kiepschuifpui. De hefschuifpui is de simpele versie en heeft een hendel aan de binnenkant. Met behulp van deze hendel kunt de heschuifpui open schuiven en zo zelf bepalen hoe groot de opening naar buiten mag zijn.

De kiepschuifpui kunt u openschuiven maar ook op een keipstand zetten zodat er een kleine kier ontstaat. De kiepschuifpui wordt vaak gebruik voor kleinere doorgangen. Een ander voordeel van de keipschuifpui is dat u deze open kunt zetten zonder dat er iemand binnen kan komen.

Materiaal van de schuifpui

Uiteraard een belangrijk aspect van uw keuze. Kiest u voor hout, kunststof of aluminium? In veel gevallen zal deze keuze sterk beïnvloed worden door de stijl van uw woning. Bij oudere woningen wordt er veelal gekozen voor hout of kunststof, of een combinatie. Kunststof met “houtlook” is een prima tussenoplossing. Voor moderne woningen wordt vaak gekozen aluminium of staal. Deze vaak strakke schuifpuien passen beter bij een moderne woning. Voordeel van een houten schuifpui is dat deze eenvoudig te repareren is, of van kleur te veranderen. Nadeel is dat hout meer onderhoud vergt, en de schuifpui dus een keer in de zoveel tijd geschilderd zal moeten worden.

Isolatiewaarde van de schuifpui

Een aspect dat steeds belangrijker wordt is de isolatiewaarde van de schuifpui. Met name de isolatiewaarde van het glas van de pui zal bepalen hoe goed de pui isoleert.  U heeft hierbij de keuze uit normaal glas (isolerend dubbelglas), HR glas, HR+ glas en HR++ glas.

Welk merk schuifpui kiest u?

Voorbeeld van een profiel

Voorbeeld van een profiel

Om een goede keuze te kunnen maken is het belangrijk dat u weet dat schuifpuien en kozijnen gemaakt worden van profielen. Profielen worden gemaakt in een kozijnfabriek en zijn kort gezegd de verschillende zijden van een kozijn / schuifpui. Sommige leveranciers hebben een eigen profielfabriek waar de profielen gemaakt worden, andere leveranciers niet en kopen de profielen bij een fabriek. In dit laatste geval worden de profielen dan alleen door de leverancier gemonteerd tot een schuifpui, maar dus niet zelf geproduceerd.

De manier waarop de profielen in elkaar gezet worden bepaalt voor een belangrijk deel de kwaliteit van de uiteindelijke schuifpui. Het is mogelijk dat 2 verschillende leveranciers hetzelfde profiel gebruiken, maar dat het eindproduct (de schuifpui) toch onderling verschilt in kwaliteit. Vraag hier dus specifiek naar bij uw leverancier, met name hoe de profielen aan elkaar gelast zijn.

 

Garantie op schuifpui en montage?

Niet alleen de schuifpui moet van goede kwaliteit zijn, ook de montage moet vakkundig gebeuren. Met een kwalitatief goede, maar slecht gemonteerde schuifpui schiet u niets op. Vraag aan de leverancier of hij de pui ook kan installeren en of er garantie zit op zowel de pui zelf als wel op de installatie.

Soort glas van de schuifpui

hr++ glas

hr++ glas

Zoals eerder vermeld is de isolatiewaarde van het glas belangrijk om mee te nemen in uw definitieve keuze. U heeft hierin de keuze uit HR glas, HR+ glas of HR++  (hoogrendements) glas. HR++ glas is duurder dan standaard dubbel glas maar isoleert beter. Dit prijsverschil heeft u in 2 jaar terug verdiend door lagere stookkosten. De prijs van HR++ glas verschilt maar ligt rond de € 75 per m².

U kunt verder overwegen te kiezen voor gelaagd glas, of veiligheidsglas. Vooral bij een schuifpui is dit aan te raden aangezien er veel in en uit gelopen wordt, en de kans op een botsing aanzienlijk is. Indien uw schuifpui beschikt over gelaagd glas dan zal de glasplaat nooit breken.

Tot slot, wordt de schuifpui op het zuiden geplaatst, of in een serre of kleinere aanbouw dan kan zonwerend glas een overweging zijn. Dit is glas voorzien met een reflecterende coating waardoor een groot deel van de warmte geweerd wordt.

 

Vraag gratis en vrijblijvend meerdere offertes aan!

Stuur mij offertes!