Vouwwand of harmonicadeur

Vouwwanden en harmonicadeuren

Steeds meer in opkomst en steeds populairder zijn de zogenaamde  vouwwanden, harmonicadeuren, vouwdeuren of schuifwanden. Al deze termen worden door elkaar gebruikt en meestal wordt er hetzelfde mee bedoeld. Om deze reden zullen we in onderstaand artikel zowel het woord vouwwand als wel harmonicadeur door elkaar heen gebruiken. We bedoelen er in ieder geval het hetzelfde mee!

Een vouwwand of harmonicadeur bestaat in de meeste gevallen Uit minimaal drie en maximaal zeven delen. U kunt ervoor kiezen om deze delen naar binnen, of naar buiten te laten. Ook is het mogelijk om de gehele wand naar een kant te schuiven, zowel links of rechts. Sommige vouwwanden kunnen beide, dat wil zeggen dat u een deel naar links, en het andere deel naar rechts kunt schuiven zodat de opening precies in het midden ontstaat.

Waarom een vouwwand of harmonicadeur?

Het grootste voordeel van een vouwwand is dat u deze op een vrijwel onbeperkt aantal manieren kunt openen. In tegenstelling tot een schuifpui heeft een vouwwand geen vast gedeelte. Hierdoor kunt u de opening zowel links als rechts laten ontstaan. Doordat de vouwwand / harmonicadeur geen vast gedeelte heeft is ook de doorgang groter. Dankzij het kniksysteem kunt u ook nog eens kiezen of u de vouwwand naar buiten of naar binnen wilt laten openen. Hierdoor kunt u een harmonicadeur van 5 meter lang inkorten tot slechts 50 cm! Kortom, flexibiliteit ten top.

In onderstaande animatie ziet u de werking van een vouwwand.

Een ander groot voordeel van een vouwwand of harmonicadeur is de mogelijkheid om uw woonruimte flexibel in te delen. Stel u heeft een serre welke u ’s avonds bij uw woonkamer wil betrekken als leefgedeelte, maar overdag wilt gebruiken als werkkamer. Door gebruik te maken van een vouwwand kunt u beide ruimtes creëren zonder verlies van ruimte (er is namelijk geen vast deel zoals bij een schuifpui), en zonder dat u het uiterlijk van uw woonruimte veranderd. Meen harmonicadeur heeft u het gebruiksgemak van een schuifpui met daarbij een maximale opening te vergelijken met openslaande tuindeuren. Tot slot bestaat een vouwwand uit zeer dunne profielen en vrijwel geheel uit glas. Hierdoor creëert u een maximale lichtinval, nog meer dan dat het geval is bij een schuifpui.

Een overzicht van de voordelen:

 • het meeste lichtinval ten opzichte van schuifpuien of openslaande tuindeuren
 • zeer eenvoudige bediening
 • maximale doorloopruimte zonder verlies van een vast deel (schuifpui) of ruimte verlies door openslaande deuren
 • op maat gemaakt
 • tegenwoordig zeer inbraakwerend
 • vrijwel 100% zicht naar buiten zonder onderbreking
 • leverbaar met zonwerend en geluidswerend glas
 • prima isolatie door geïsoleerde profielen
 • veel materialen leverbaar

Wat zijn de nadelen?

Er zijn enkele nadelen op te noemen waaronder allereerst de prijs. Een harmonicadeur of vouwwand is over het algemeen duurder dan een schuifpui of openslaande tuindeuren. Daarnaast is een vouwwand qua gebruik meer gevoelig voor defecten, u zult er dus voorzichtig mee om moeten gaan. Heeft u huisdieren of jonge kinderen dan is een schuifpui wellicht een betere oplossing. Wilt u de harmonicadeur gebruiken als opening naar buiten (tuin) let dan goed op inbraakwerendheid.

Waar kan ik harmonicadeuren voor gebruiken?

Het gebruik van harmonicadeuren en vouwwanden laat zich niet beperken. Enkele veelgebruikte mogelijkheden zijn:

 • Veranda: doordat u de vouwwand in allerlei soorten openingen kunt zetten is het een ideale oplossing voor ieder seizoen. Ook zijn ze in hout verkrijgbaar is ideaal voor een houten veranda
 • Woning: Gebruik een harmonicadeur als scheiding tussen tuinkamer en woonkamer, of haal dankzij het grote glasoppervlak “buiten naar binnen “.
 • Kantoor: Creëer snel meerdere ruimtes van een grote ruimte met een maximale geluid en warmte-isolatie
 • Appartement of Penthouse: Prachtig uitzicht door smalle profielen en een maximaal glasoppervlak.

Materialen

Vouwwanden en harmonicadeuren zijn, net zoals schuifpuien, in verschillende materialen verkrijgbaar namelijk:

 • Hout
 • Aluminium
 • Staal
 • Glas
 • Bovenstaande materialen al dan niet gecombineerd met kunststof.

In de meeste gevallen zal het om combinatie gaan van kunststof en aluminium en glas. In het kort zullen we bovenstaande materialen bespreken.

Vouwwand van glas

Een vouwwand of harmonicadeur van glas is met name geliefd vanwege het onbelemmerde zicht naar buiten. Vouwwanden van glas zijn in verschillende uitvoeringen verkrijgbaar en uiteraard volledig wind en waterdicht, en zo u wilt volledig isolerend en geluidswerend.

Vouwwand van hout

Vouwwand van hout gecombineerd met aluminium. (bron:dreumel.nl)

Vouwwand van hout

Houten vouwwanden of harmonicadeuren zijn met name geliefd vanwege de natuurlijke uitstraling. Vooral bij authentieke  jaren 30 woningen, of bijvoorbeeld in een veranda komt de harmonicadeur van hout  prima tot zijn recht. De meeste harmonicadeuren zijn gemaakt van een Meranti, maar ook andere houtsoorten zijn mogelijk. In tegenstelling tot aluminium zullen de houten harmonicadeuren over een wat breder profiel beschikken waardoor het glasoppervlak iets kleiner wordt.

 

 

Een vouwwand van aluminium. (Bron:Dreumel.nl)

Een vouwwand van aluminium. (Bron:Dreumel.nl)

Vouwwand van aluminium

Een aluminium harmonicadeur of vouwwand heeft een zeer moderne uitstraling. Doordat aluminium een zeer sterk en lichtmateriaal is, kunnen de profielen zeer smal blijven. Dit resulteert in een prachtig strak geheel met een enorme lichtopbrengst. Met name in woningen waar voorheen gebruik werd gemaakt van stalen kozijnen is aluminium een perfect en licht alternatief.

De prijzen van een vouwwand of harmonicadeur

Om een idee te krijgen van prijzen hebben we onderstaande tabel gemaakt waarin een idee krijgt van de te verwachten kosten bij aanschaf van een vouwwand.

MateriaalAantal delenBreedteGlassoortPrijs
Aluminium of houtDriedelig3 m HR ++€ 2999,-
Aluminium of houtVierdelig4 m HR ++€ 4000
Aluminium of houtVijfdelig5 m HR ++€ 5995
Aluminium of houtZesdelig6 m HR ++€ 6950
In bovenstaande tabel een overzicht van de kosten en prijzen van een vouwwand of harmonicadeur.

 

 

Voorbeelden van vouwwanden / harmonicadeuren

Samenvatting

Een harmonicadeur of vouwwand is een zeer flexibele oplossing waarmee u een maximale opening  (doorgang) in uw gevel creëert. De meeste harmonicadeuren worden op maat gemaakt en geven u een 100% onbelemmerd zicht naar buiten. Harmonicadeuren zijn zowel in hout, kunststof als wel aluminium of een combinatie van deze materialen leverbaar. De prijs van een vouwwand ligt hoger dan die van openslaande tuindeuren of van een schuifpui. Het gebruik is multifunctioneel, u kunt een vouwwand zowel binnenshuis, als wel als doorgang naar buiten gebruiken. Maar ook in een veranda, of als doorgang naar een balkon zijn vouwwanden zeer geschikt. De prijs bedraagt ongeveer € 1000 per deel.

 

Erik

Kozijnen, ramen & deuren specialist, schuifpuieninfo.nl