De kunststof schuifpui

Voor- en nadelen van een kunststof schuifpui

Kunststof schuifpuien worden steeds meer gebruikt. Het grote voordeel van een schuifpui van kunststof is dat ze zowel toegepast kunnen worden op oudere huizen als wel op moderne huizen. Dit omdat het kunststof leverbaar is met een houtstructuur waardoor het een minder strakke uitstraling krijgt. Lees meer kunststof schuifpui prijzen.

Het basismateriaal waarvan de kunststof schuifpui gemaakt wordt is PVC. Aan het PVC wordt vervolgens een kleurpigment toegevoegd om het kunststof een kleur te geven. Ook worden er andere stoffen toegevoegd om het materiaal weerbestendig te houden en steviger te maken. Iedere producent gebruikt hiervoor zijn eigen receptuur. PVC wordt in een gesmolten toestand in een matrijs geperst. Zodra het kunststof is afgekoeld ontstaat er een stevig raamwerk dat eventueel wordt verstevigd met staat of aluminium.

De voordelen van kunststof schuifpuien

kunststof schuifpui Duurzaamheid

Een schuifpui van kunststof is duurzaam. Kunststof is van zichzelf een duurzaam materiaal en zal weinig negatieve invloed ondervinden van weersomstandigheden.

Onderhoud

Kunststof behoeft weinig tot geen onderhoud en heeft een zeer lange levensduur. kunststofkozijnen en schuifpuien naar de afgelopen tientallen jaren een enorme ontwikkeling doorgemaakt. Vroeger was het nog eens zo dat het kunststof verkleurde door het zonlicht, of dat het kozijn in sterkte afnam naarmate het langer blootgesteld werd aan zonlicht en vocht. Tegenwoordig hoeft u hier niet bang voor te zijn. Kunstof schuifpuien zijn zeer sterk en overleven elk weertype. Af en toe onderhouden is wel dat zakelijk, ook al is het kunststof. Er zijn namelijk diverse onderdelen (denk aan de beslag of de mechanische onderdelen) die schoongemaakt of gesmeerd moeten worden. Enkele keren per jaar afnemen met water en zeep volstaat.

Isolatie

Kunststof schuifpui inbraakwerend

Kunststof schuifpui, goede isolatie en inbraak werend

De moderne kunststof schuifpuien isoleren zeer goed. Uiteraard is dit afhankelijk van het soort kunststof schuifpui en de aangebrachte isolatie. Let met name op het aantal kamers waaruit het schuifpui profiel bestaat. DezeKamers (holle ruimten) bepalen voor een groot deel de mate van isolatie van de schuifpui van kunststof. Daarnaast is het soort glas dat voor de schuifpui gebruikt word van grote invloed op de isolatie. HR++ of HR+++ is tegenwoordig standaard en heeft een prima isolerende werking.

Inbraak werend

In tegenstelling tot vroeger, toen kunststof nog niet zo door ontwikkeld was is kunststof tegenwoordig zeer sterk waardoor een schuifpui van kunststof zeer inbraak werend is. Heden ten dage zijn vrijwel alle kunst schuifpuien versterkt met stalen profielen. Hierdoor zijn ze zeer inbraakwerend worden, te vergelijken met hout of staal.

Nadelen van een kunststof schuifpui

Prijzen

Een kunststof schuifpui is over het algemeen iets duurder dan een houten schuifpui. Dit verschil wordt snel terugverdiend door het weinige onderhoud aan een kunststof schuifpui.

Reparatie

Een kunststof schuifpui is in tegenstelling tot een houten schuifpui moeilijk te repareren. Indien de schuifpui toch gerepareerd moet worden (denk bijvoorbeeld bij schade na inbraak) dan zult u een gespecialiseerd bedrijf in moet schakelen, en dat is vaak redelijk prijzig. Deze bedrijven kunnen de schade wel nagenoeg helemaal weg werken.

Kleur en overschilderen

Een kunststof schuifpui is moeilijker te schilderen dan bijvoorbeeld een houten schuifpui. Schilderen is wel mogelijk maar de verf zal minder goed blijven zitten waardoor u de schuifpui vaker zal moeten overschilderen. Ook is het schilderen van kunststof een lastige klus op zichzelf, wat u het beste kunt uitbesteden aan een vakman.

Uitstraling

Een kunststof schuifpui heeft over het algemeen een strakke uitstraling en zal vaak beter bij een moderne woning passen. Niet zozeer een nadeel maar wel iets om rekening mee te houden. Heeft u een authentieke woning dan zal hout vaak beter bij de uitstraling van uw huis passen. Tegenwoordig zijn er kunststof kozijnen en schuifpuien verkrijgbaar met een houtnerf. Deze zijn bijna niet meer van echt hout te onderscheiden, en zijn dus een goed alternatief indien u een kunststof schuifpui in een oudere, authentieke woning wilt plaatsen. U creëert op deze manier toch de sfeer van hout, maar heeft voordelen van een kunststof schuifpui.

Samenvatting

Een kunststof schuifpui is zeer sterk en inbraak werend. Ook zijn kunststof schuifpuien goed te isoleren en heeft het weinig tot geen onderhoud nodig. Een nadeel kan de prijs zijn welke hoger licht dan die van een houten schuifpui. Daarnaast is een kunststof schuifpui moeilijk beschilderbaar en lastiger te repareren. Heeft u een oudere woning dan is een houten schuifpui wellicht een betere keuze, omdat dit beter bij de stijl van uw woning zal passen.

Lisa

Kunststof kozijnen & schuifpuien adviseur, schuifpuieninfo.nl

Voorbeelden van kunststof schuifpuien

Veel gestelde vragen over de kunststof schuifpui

Kan ik een kunststof schuifpui schilderen?

Het schilderen van een kunststof schuifpui is mogelijk indien er gebruik wordt gemaakt van de juiste materialen. Tevens is het erg belangrijk dat de ondergrond zeer goed ontvet wordt. Het blijft een feit dat kunststof niet is gemaakt om over te schilderen want dan had het net zo goed hout of metaal kunnen zijn.

Hoe een kunststof schuifpui schilderen?

Allereerst het kunststof zeer goed ontvetten, daarna licht schuren voor betere hechting en vervolgens gronden met een primer. Hiervoor kun je het beste een 2-k watergedragen epoxyprimer gebruiken ( verkrijgbaar in wit, bruin, en donkergrijs ).

Het is verstandig om de delen van de schuifpui welke een donkere kleur krijgen ook te gronden met een donkere primer. Door zwarte mengkleur door je primer te doen kun je een donkere primer krijgen. Nu kan je met een goede kwaliteit verf alles voorlakken en daarna afschilderen met elke gewenste 1-k of 2-k deklaag.

Wat is de prijs van een kunststof schuifpui?

De prijs van een kunststof schuifpui wordt voornamelijk bepaald door de afmeting, het aantal delen (tweedelig, driedelig of zelfs vierdelig) en het soort glas. De prijzen variëren maar een simpele schuifpui bestaande uit twee delen heeft u al vanaf ongeveer € 2500. Hier komen vaak nog montagekosten bij. Deze variëren, de prijs van een schuifpui plaatsen loopt ongeveer vanaf € 800 tot en met € 4000 voor een schuifpui van vier delen. Zoals altijd geldt, vraag een offerte aan indien u de specifieke prijs in uw situatie wilt weten. Meer over de prijs van kunststof schuifpuien.

Vraag gratis en vrijblijvend meerdere offertes aan!

Ontvang 5 kunststof schuifpui offertes van leveranciers uit uw regio

Stuur mij offertes!