De houten schuifpui

Houten schuifpui, de voor en nadelen op een rijtje

Een van de meest gebruikte materialen voor een schuifpui, hout of hardhout. Een houten schuifpui heeft een aantal voor en nadelen. Deze voor en nadelen zullen wij in de volgende paragrafen gaan bespreken. Lees hier meer over de prijzen van een houten schuifpui.

De voordelen van een houten schuifpui

houten schuifpui Een houten schuifpui geeft een klassieke sfeer

Vooral bij de oudere huizen wordt vaak voor een houten schuifpui gekozen. Een houten schuifpui heeft een klassieke sfeer en een natuurlijke uitstraling. Dit sluit vaak goed aan bij de tuin. Indien de schuifpui als buitendeur gebruikt wordt dan wordt er vaak gekozen voor hardhout. Hardhout, of een hardhouten schuifpui is nl beter bestand tegen de weersomstandigheden dan andere houtsoorten en zal daardoor minder onderhoud vergen en langer mee gaan.

Hout is goed te schilderen

In tegenstelling tot kunststof is hout goed te beschilderen. Mocht u in de toekomst de kleur van uw huis willen veranderen, dan kunt u de schuifpui makkelijk mee schilderen. Zo zorgt u ervoor dat de schuifpui altijd goed aansluit bij de kleur of het interieur van uw huis.

Isolatie

Hout heeft van zichzelf een hoge isolatiewaarde, ook al hanteert wel een beetje van het soort hout af. Hierdoor bespaart u ten opzichte van andere materialen op stook kosten en isolatie kosten.

Beschadigingen

Mocht uw schuifpui beschadigen, dan kunt u dit makkelijk wegwerken door een likje verf.

Maatvoering

Houten schuifpuien kunnen exact op maat gemaakt worden.

Ruimtebesparend

Een houten schuifpui bespaard ruimte t.o.v. een normale deur omdat deze niet opengeklapt hoeft te worden. Vooral als de schuifpui dient als doorgang naar het terras is dit een voordeel. Er wordt geen ruimte van het terras ingenomen, en eventueel tuinmeubels hoeven niet aan de kant geschoven te worden. Ook is een schuifpui niet gevoelig voor wind, en kan dus gerust “open staan” zonder dat deze gaat klapperen.

De nadelen van een houten schuifpui

Onderhoud

Een houten schuifpui zal regelmatig geschilderd moeten worden. Hierdoor heeft het meer onderhoud nodig dan een aluminium of een kunststof schuifpui.

Werking van hout

Door vocht en temperatuurverschillen kan het hout gaan werken of kromtrekken. Dit valt vaak niet onder de garantie dus vraag hiernaar bij uw leverancier. Met name de houtsoort van de schuifpui is hierin doorslaggevend. De meeste hardhout soorten zoals meranti of merbau zullen hier geen last van hebben.

Conclusie

Indien uw voorkeur uitgaat naar een houten schuifpui vraag uzelf dan allereerst af welk soort hout u wilt. Net zoals met kozijnen zullen hardhouten schuifpuien veel langer meegaan dan andere soorten hout. Deze duurzamere hardhouten schuifpuien hebben uiteraard hogere aanschafkosten. Let ook op de isolatiewaarde van uw schuifpui. Hout heeft van zichzelf een hogere isolatiewaarde dan kunststof. Maar ook de verschillende houtsoorten onderling zullen qua isolatie verschillen. Vraag uw leverancier ook naar brandwerendheid en inbraakgevoeligheid. Een houten schuifpui als doorgang naar uw tuin of terras is ruimtebesparend en geeft veel lichtinval in uw woonkamer.

Erik

Kozijnen, ramen & deuren specialist, schuifpuieninfo.nl

Voorbeelden van een houten schuifpui

Veel gestelde vragen over de houten schuifpui

Een houten schuifpui op maat, waar vind ik die?

Indien u op zoek bent naar een houten schuifpui op maat zijn er verschillende mogelijkheden. Een lokale timmerman is de meest voor de hand liggende oplossing. Een schuifpui om maat maken is een specialistische klus, en net iedere timmerman zal dit zomaar kunnen.

Een andere oplossing is de schuifpui op maat laten maken door gespecialiseerde kozijnen / schuifpui specialist. Dit heeft verschillende voordelen zoals garantie op de schuifpui en (indien u de schuifpui laat installeren) ook op de installatie hiervan. Met name de juiste afmetingen en correcte installatie van een houten schuifpui om maat is een karwei dat u het beste door een vakkundige vakman uit kunt laten voeren.

Wat is de prijs van een houten schuifpui?

De prijs die u betaald voor een houten schuifpui is voornamelijk afhankelijk van het formaat, en het aantal delen waaruit de schuifpui bestaat. Voor een eenvoudige hardhouten hefschuifpui betaalt u ongeveer € 2000 à € 2500. Daarbij komen nog vaak de montagekosten, en hiervoor geldt een vanafprijs van ongeveer € 800 voor een eenvoudige versie, maar de prijs kan oplopen tot € 3000 voor een schuifpui bestaande uit vier delen. Ook het soort glas (HR++ of HR+++ isolatieglas) is van invloed op prijs. Wilt u exact weten wat de kosten zijn van een houten schuifpui lees dan het volgende artikel, of vraag gratis en vrijblijvend meerdere offertes aan.

 

Houten schuifpui of openslaande tuindeuren?

Dit is een veelgestelde vraag, kies ik voor een houten schuifpui of toch voor openslaande tuindeuren? Beide hebben hun voor en nadelen, maar het grootste voordeel van een houten schuifpui is dat deze ruimte bespaard. U hoeft de deur namelijk niet open te klappen zodat u ruimte bespaard op uw terras. Het voordeel van openslaande tuindeuren is dat de doorgang meestal groter is. Een houten schuifpui bestaat uit een schuivend deel en een vast deel, openslaande tuindeuren hebben geen vaste deel.

Vraag gratis en vrijblijvend meerdere offertes aan!

Ontvang en vergelijk gratis en vrijblijvend tot max. 5 offertes van leveranciers uit uw regio en bespaar tot 30% op uw aankoop!

Stuur mij offertes!