De aluminium schuifpui

Voor- en nadelen van de aluminium schuifpui

Een aluminium schuifpui heeft een hele andere uitstraling dan een houten schuifpui of een kunststof schuifpui. Door de strakke uitstraling zal een aluminium pui vooral goed tot zijn recht komen bij een modern huis. Doordat aluminium een licht en sterk materiaal is kunnen de profielen en stijlen (de delen waaruit de schuifpui is opgebouwd) erg slank blijven. Dit zorgt voor een maximale lichtinval doordat het glasoppervlak maximaal benut wordt. In onderstaand artikel zullen we dieper ingaan op de voor- en nadelen van een aluminium schuifpui zodat u na het lezen een goed beeld heeft en een juiste keuze kunt maken.

De voordelen van een aluminium schuifpui

Duurzaamheid en gewicht

aluminium schuifpui

Voorbeeld van een aluminium schuifpui

Aluminium is zoals bekend een zeer duurzaam materiaal dat eenvoudig te bewerken is. Daarnaast is het materiaal enorm sterk en licht, gemiddeld zo’n 3x lichter als staal. Een beschadiging aan uw alu schuifpui zal dan ook weinig of niet voorkomen. Mocht dit toch het geval zijn dan kunt u uw aluminium schuifpui of kozijn laten repareren door een gespecialiseerd bedrijf.

Onderhoud

Aluminium schuifpuien vergen weinig tot geen onderhoud. Dit in tegenstelling tot bijvoorbeeld hout. Regelmatig uw schuifpui schoonmaken met een milde, niet schurende zeep is voldoende. Zorg ervoor dat u naderhand uw schuifpui goed na spoelt met lauw water om alle zeepresten te verwijderen.

Gewicht

Aluminium is een van de lichtste materialen. Hierdoor zal het schuiven zeer soepel verlopen wat een groot voordeel kan zijn voor ouderen en kinderen. Doordat aluminium eveneens een zeer sterk materiaal is kunnen de stijlen profielen slank blijven, wat zorgt voor extra lichtinval.

Brandwerend

Aluminium is een brandwerend materiaal en heeft dus niet zoals hout en het speciale behandeling nodig.

Leverbaar in alle soorten RAL kleuren

Aluminium schuifpuien zijn leverbaar vrijwel iedere soort RAL kleur. RAL staat voor ReichsAusschuss für Lieferbedingungen en is coderingssysteem om kleuren van verven en coatings aan te duiden.

 

De nadelen van een aluminium schuifpui

aluminium schuifpui Prijs

Een aluminium schuifpui is over het algemeen duurder dan een houten schuifpui. Lees hier meer over aluminium schuifpui prijs.

Beschadigingen

Aluminium is en sterk materiaal dus zal niet snel beschadigen. Nadeel is wel dat indien er toch een beschadiging ontstaat, deze beschadiging moeilijker te repareren zal zijn.

Schilderen

Aluminium is niet zomaar overschilderbaar. Indien uw huis of interieur van kleur verandert en u wilt uw schuifpui in dezelfde kleur hebben dan zal u dit door een professional moeten laten schilderen.

De isolatie

Een aluminium pui heeft een lage isolatiewaarde. Indien u kiest voor een aluminium schuifpui leidt er dan op dat er waarschijnlijk extra materialen gebruikt worden om de schuifpui te isoleren wat resulteert in een hogere prijs.

Oppervlaktebehandeling, poedercoaten en anodiseren

Aluminium is van zichzelf een materiaal dat zeer snel aangetast wordt door de omgeving. Dit klinkt misschien vreemd, want de meeste mensen denken dat aluminium niet kan roesten of oxideren. Toch is dit wel het geval. Aluminium vormt uit zichzelf een heel dun laagje (oxidelaag) vergelijkbaar met roest na blootstelling aan zuurstof. Echter is dit oxidelaagje veel dichter en harder dan roest op ijzer of staal. Hierdoor vormt het een beschermende laag rondom het aluminium, waardoor voor een aluminium schuifpui of kozijn niet perse een oppervlakte behandeling (lakken of anodiseren) noodzakelijk is. Moderne technieken maken het tegenwoordig mogelijk om de toch al lange levensduur van onbehandeld aluminium te verhogen, of het een ander uiterlijk te geven.

Poedercoaten

Poedercoaten is een techniek waarbij de schuifpui wordt voorzien van een lak (poedercoating) die in veel verschillende kleuren leverbaar is. Allereerst wordt het aluminium ontvet en gereinigd en vervolgens worden de aluminium profielen met een speciale techniek de poedercoating in de gewenste kleur aangebracht. Vervolgens worden de profielen verhit. Hierdoor ontstaat een zeer harde beschermingslaag.

Anodiseren

Bij anodiseren wordt het aluminium voorzien van een kunstmatige oxidelaag. Zoals eerder uitgelegd ontstaat er bij onbehandeld aluminium op natuurlijke wijze een vergelijkbare oxidelaag. Echter bij anodisering van aluminium onstaat een dikkere en sterkere oxidelaag en dus een betere bescherming. De aluminium schuifpui wordt allereerst grondig schoongemaakt en ontvet, en hierna ondergedompeld in een chemisch bad. De porieen van het aluminium gaan hierdoor open staan waardoor de oxidelaag dieper in het aluminium door kan dringen. Vervolgens wordt de schuifpui geverfd en volgt er een nabehandeling waardoor de poriën zich weer sluiten.

Poedercoaten of anodiseren?

Gelukkig hoeft u zich hier niet al te veel zorgen over te maken. Zowel het poedercoaten als anodiseren van de aluminium schuifpui zorgt beide voor een fantastische bescherming. Het voordeel van poedercoaten is dat u kunt kiezen uit vele kleuren. Woont u aan de kust of in een grote stad met meer vervuiling, dan kunt u er voor kiezen om beide technieken toe te laten passen voor een extra duurzaam resultaat. Vraag hierna bij uw leverancier.

Conclusie

Een aluminium schuifpui komt goed tot zijn recht bij moderne huizen. Het heeft een lange levensduur en vergt weinig onderhoud. Voor ouderen kan het een groot voordeel zijn dat aluminium schuifpuien zeer soepel schuiven doordat ze een laag gewicht hebben. Aluminium schuifpuien zijn over het algemeen duurder dan houten schuifpuien. Daarnaast heeft aluminium een lage isolatiewaarde.

Aluminium is een sterk en licht materiaal. Deze eigenschappen zorgen ervoor dat de schuifpui van aluminium over zeer slanke profielen kan beschikken. Hierdoor is een groter glasoppervlak mogelijk waardoor de lichtinval een stuk hogen is in vergelijking met een houten schuifpui.

Erik

Kozijnen, ramen & deuren specialist, schuifpuieninfo.nl

Voorbeelden van aluminium schuifpuien

Veel gestelde vragen over de aluminium schuifpui

Mijn aluminium schuifpui loopt zwaar, hoe kan dit?

In de meeste gevallen heeft dit te maken met versleten of niet soepel lopende wieltjes. Ook komt het voor dat de wieltjes ongelijk afslijten waardoor ze vierkant worden en niet goed meer rollen. Wat de oorzaak ook is, u komt er alleen achter indien u de schuifpui optilt en uit de rails haalt. Doe dit met meerdere mensen want het is een gevaarlijke klus. De schuifpui is zwaar en indien u met uw vinger onder de schuifpui komt dan is de kans groot dat u uw vinger amputeert. Zet uw vinger dus nooit onder de deur!

Kan ik een aluminium schuifpui schilderen?

Ja dit kan met een metaalprimer. Zorg ervoor dat de pui brandschoon is en ontvet de schuifpui grondig voordat u gaat schilderen. Indien uw schuifpui (voor een deel) bestaat uit geanodiseerd aluminium dan wordt schilderen een stuk lastiger. Geanodiseerd aluminium is aluminium dat chemisch behandeld is om de schuifpui nog beter te beschermen tegen krassen en slijtage. Hierdoor ontstaat een dun en zeer glad laagje over het aluminium. Doordat dit laagje moeilijk niet te schuren is wil de verf minder goed hechten.

Indien u uw schuifpui toch wilt gaan verven maak dan eerst een proefvlak op een niet opvallende plaats. Voor geanodiseerd aluminium kunt u het beste gebruik maken van een tweecomponenten hechtprimer

Wat is de prijs van aan aluminium schuifpui?

Een aluminium schuifpui is in verhouding iets duurder dan een houten of kunststof schuifpui. De prijzen ontlopen elkaar echter niet veel en bedraagt maximaal een paar honderd euro op de totaalprijs. Voor een standaard aluminium schuifpui van 200 x 220 cm betaald u rond de € 1300 – € 2300 exclusief montage.

Wilt u weten wat de kosten zijn voor een schuifpui in uw woning? Vraag dan gratis en vrijblijvend een offerte aan.

Vraag gratis en vrijblijvend meerdere offertes aan!

Ontvang 5 aluminium schuifpui offertes van leveranciers uit uw regio

Stuur mij offertes!